Voedingsadvies voor honden


Als kynologisch masseur zie je regelmatig honden met klachten.

Die klachten hebben vaak ook iets te maken met voeding.

Dat merk je op tijdens het palperen, dan heb je letterlijk en figuurlijk de hond onder handen. Zo kan je de spierontwikkeling goed beoordelen,  onderontwikkelde spiermassa kan bijvoorbeeld door verkeerde opname van de voeding komen. Bij de huid en vacht kunnen irritaties voorkomen. Ook de energie van de hond is vaak verstoord (futloos of juist hyper).


Bijvoorbeeld:

Spieren en eiwitten kunnen niet zonder elkaar, maar dan de vraag welke voeding past er op dit moment het beste bij mijn hond, wat is het ideale eiwit/vet percentage in voeding voor hem of haar?  

Heeft u vragen over eetlust, het gewicht of dat het voer geschikt is voor uw hond ? Daar kan ik u ook zeker advies over geven.


Gedrag en voeding heeft dit invloed op elkaar?  

Wat kan je daar mee doen en wat is je eigen invloed op de hond zijn gedrag, deze vragen worden vaak gesteld. Om daar een pasklaar antwoord op te geven gaat niet, maar in een consult komen we daar wel uit met persoonlijk en passend advies.


In 2021 diploma behaald voor de opleiding tot zelfstandig werkend voedingsadviseur bij Lotte's Logica van Lotte Botter.

Hiermee kan ik u een onafhankelijk zelfstandig voedingsadvies voor de hond geven. 

Vooral onafhankelijk vind ik belangrijk, ik ben niet verbonden aan een fabrikant en/of merk hondenvoer.

Bijscholing voeding en gedrag nov 2022

Er is ook een weegschaal in de praktijk, voor alle soorten en maten honden geschikt.

Artikel geplaatst inzet blad "De springer Spaniel"dec 2021

 

 

Hondenvoedselbos 

 

Over voeding kan je eindeloos praten, ik ben 1 van de gelukkigen die de jaaropleiding voedingsadviseur voor honden bij Lotte Botter nog heeft kunnen volgen. Ze stopt daar namelijk mee.

In het grote hondenvoedselbos was het voor mij zoeken naar de de juiste voeding voor 1 van mijn springer spaniëls uit de showlijn, hij wilde niet genoeg aankomen en bleef wat schraal,  gaf ik hem meer voer te  eten dan kreeg hij weer diarree,

ziek of lusteloos dat was niet, maar wel een energieke grote intacte reu van 4 jaar in de kracht van zijn leven.

Na veel soorten voer proberen kwamen we op gemengd voeren uit, dit werkte super voor hem. S,morgens brok met hoog vet en eiwit en s,avonds vers of hoogwaardig blik.

Dat was voor mij wakker worden, we blijven veel te veel hangen op 1 soort voeren en blik heeft een negatief imago terwijl er nu zulke hoogwaardige blikvoeding te koop is.

En variatie kan ook geen kwaad, wij eten tenslotte tegenwoordig ook zeer gevarieerd en bewust.

Ook in mijn werk als Hondenmasseur kom ik steeds meer honden tegen die allerlei klachten hebben die toch wel voer gerelateerd zijn, daarom is kennis over voer en de spijsvertering onmisbaar, je krijgt de hond veel beter in beeld.

Voor mij is het  hondenvoedselbos is er niet kleiner op geworden maar de paden die bewandeld kunnen worden zijn wel duidelijker.

Tip geen 1 hond is gelijk, kijk naar het individu, factoren die van belang zijn zoals leeftijd, activiteit, castratie, ras, grote, vacht enz enz, houdt hier rekening mee met wat u u w hond gaat voeren.

Zelf heb ik 3 honden die allemaal verschillend te eten krijgen. Iets wat bij ze past.

 

Evalien Smit 

Gezonde hond Texel