Hondenmassage, het doet zoveel meer......

 

Wij doen niets liever dan onze hond aanraken en aaien, een mooie kans om aanrakingen bewust te gaan inzetten voor ontspanning, verminderen van stress, vertrouwensband versterken, concentratie verhogen en nog veel meer positieve prikkels door aanraking.

 

Voor het hondenlichaam heeft aanraking veel effecten, onder andere stimuleren van de doorbloeding van de huid, het onderliggende bindweefsel en de spieren.

Ook helpt massage om de  gewrichten soepel te houden.

Voor honden met lichamelijke klachten of blessures kan massage helend en verlichtend werken, door onbelast te oefenen kan het al vroeg bij revalidatie ingezet worden.

 

Het is (bijna) geschikt voor elke hond groot, klein, jong , oud, langharig of kortharig.

Door vooraf aan de massage eerst een anamneseformulier in te vullen, en een uitgebreide observatie en palpatie krijg je een goed beeld van de hond. Daardoor kan je waar nodig gericht te werk gaan op de naar voren gekomen aandachtsgebieden.

 

U krijgt aan het eind van de 1e sessie zelf instructie om met u hond aan de slag te gaan, doormiddel van oefeningen of massagetechnieken.

 

Een warming up en cooling down massage voor de sporthond is ook een mogelijkheid, dit kan ik u zelf leren om voor/na  elke inspanning uit te voeren. er worden ook workshops georganiseerd met dit onderwerp.

 

 

Hieronder een aantal voorbeelden waar hondenmassage bij ingezet kan worden

* Stress reductie

* Kalmeren en angstgedrag verminderen

* Bindweefsel (bindweefsel staat in verbinding met het hele lijf)

* Beweeglijkheid in gewrichten en spieren verbeteren o.a. bij Artrose

* Na een ingreep/operatie (littekenweefsel)

* Flexibiliteit verhogen van het lijf

* Het immuunsysteem versterken

* De bloedcirculatie stimuleren

* Concentratie vergroten

* Bewust worden lijf en ledematen (gangwerk/ looppatroon)

* Bij groeipijn

* Conditie van de huid en vacht verbeteren 

* Bij chronische pijn klachten artrose of HD/ED

 

Maar ook de algehele conditie van de hond in kaart  brengen

Zeker voor de sporthond kan massage veel betekenen, massage voor een warming up en cooling down, dit ter preventie of ter voorkoming van blessures.

 

Soorten massage die ik kan aanbieden:

* Massage samen met bijvoorbeeld balans oefeningen, dit om doelgericht spiergroepen te versterken.

* Bewust aanraken 

* Ontspanningsmassage

* Doelgerichte stimulerende massage

* Sportmassage

* Triggerpointmassage

* Gewrichtsmassage

* Bindweefselmassage

 

Revalidatie programma,s

In opdracht van een specialist (dierenarts, osteopaat, manueel dierenarts, holistisch dierenarts) de revalidatie begeleiden.

Bijvoorbeeld na een operatie, TPLO, herstel van een hernia, breuk of kneuzing, patellaluxatie, ED, HD, spondylose of ander letsel

Revalidatie is maatwerk, passend bij de hulpvraag van de hond, samen met u maken we een plan van aanpak wat uitvoerbaar is.

 

Ook zijn er mogelijkheden voor het volgen van

* Een uitgebreide observatie , ganganalyse  en palpatie 

* Lezingen

* Workshops

 

Bel of mail voor vragen en advies naar 📞0622904624💻info@gezondehondtexel.nl

Ik ben aangesloten bij Palpabel dat is de Beroepsvereniging voor Kynologisch Masseurs en Therapeuten , zo kan u zien dat ik aan alle voorwaarden voldoe om dit beroep uit te oefenen. 

Massage voor de oudere hond.

Voor de oudere hond is massage een mooi stuk ondersteuning voor het ouder wordende lijf, bijvoorbeeld met een bindweefselmassage.

Doordat je senior steeds strammer, minder beweeglijk en uit balans raakt, kan je doormiddel van een massage de gewrichten en spieren in beweging brengen en het bewustzijn verhogen.

De oudere hond heeft vaak al wel wat kwaaltjes en aandoeningen en soms pijnmedicatie, mooi als je dan nog iets extra's aan je hond kan geven, dit doormiddel van een sederende/kalmerende massage.

Een hond heeft zeker zo rond zijn 10e levensjaar wat extra aandacht nodig om hem of haar soepel en vitaal te houden.

 

Op de foto's hieronder Demi 13 jaar van Carrie en Gerard Vélu, nagenietend van de massage.

Een mooi voorbeeld van hoe je hondenmassage kan inzetten, was bij een jachttraining. zelf was ik aan het trainen met mijn hond Dirk, maar door alle nieuwe prikkels werd hij best onzeker en een beetje nerveus.

Door even apart met hem gaan staan, en hem ontspannende stevige strijkingen te geven over de borst nek en schouders, kwam hij uit de spanning.

Uit de kop in het lijf, daarna konden we gewoon vrolijk verder met de training.

Deze ondersteuning kan jij je hond ook gaan geven, na 1 consult samen met je hond kan je zelf ook al aan de slag, Je leert de begin principes van de massage, dit alles op maat wat bij u en de hond past en wat de hond aankan.